Over de stichting

Bennie Helpt Gambia
Een stichting die veelal bekend is van de containers die men vervoert van Nederland naar Gambia. Maar een stichting die nog veel meer doet dan alleen vervoeren. Wat is het verhaal achter Bennie die Gambia is gaan helpen? Dat begon allemaal met een stagiaire in Coevorden, Nederland. Bennie heeft Gambia leren kennen via Abdul Selassie. Abdul was een stagiaire van een bevriend eigenaar van de kapsalon in Nederland waar Bennie vaak kwam. De salon van Gert Scheurs in Coevorden. Dit is de plek waar Bennie zijn Gambiavirus opliep.

Van een voetbal naar een plan


Stagiaire Abdul droomde ervan om te gaan voetballen. Dit was voor Gert Scheurs de start van het idee om voetbalvereniging Raptim te beginnen. Een link naar Gambia was met Abdul snel gelegd! Abdul volgde een training van 6 maanden, waarna het voor hem tijd was om terug te gaan. Zijn visum had een tijdslimiet, dus ging Abdul naar Gambia. Zijn leeftijdsgenoten vonden het maar niks, ze waren net lekker bezig. Dus hadden ze het gekke idee om enkele wedstrijden in Gambia te spelen. Dit gekke idee rolde uit tot een heel plan. Een plan waar Bennie wel wat in zag. Onder leiding van Bennie en enkele andere jeugdleiders, is een voetbalvakantie geboekt naar Gambia. De mannen verbleven in 2003 een weekje in het land. In die week heeft het Gambiavirus echt vat gekregen op Bennie. Hij kon het niet meer ontkennen! En zo begon Bennie Gambia te helpen!

Een basisschool en stagiaires
Het bleef echter niet bij voetbal. Tijdens zijn verblijf in 2003 leerde Bennie Marie Jarju kennen. Een medewerkster bij de toeristenstrook ‘Senegambia’. Zij vroeg samen met andere Gambianen aandacht voor educatie en gezondheid. Marie Jarju wilde graag een basisschool beginnen. Deze droom was uiteindelijk het eerste project dat Bennie heeft opgezet. Marie heeft inmiddels haar Marie’s Nursery School. Marie bracht Bennie in contact met andere personen. En zo is de bal verder gaan rollen. Er kwam nog een school. Op beide scholen heeft Bennie Helpt Gambia gedurende 4 jaar Nederlandse Pabo studenten een stage laten lopen.

Spreekbeurten in Nederland
Tijdens het opstarten van zijn projecten in Gambia kwam Bennie het volgende project alweer tegen: Als je iets wilt beginnen en je hebt geen geld, dan doe je dat met goederen. Maar deze moeten wel verzonden worden. Dat ging in het begin per post, middels sponsoren. Later per expediteurs. Door in Nederland spreekbeurten te houden over Gambia kwam er steeds meer belangstelling vanuit het land. Ook de vraag voor het verzenden van goederen kwam steeds weer terug. Dit resulteerde in 2004 in het verzenden van een eerste eigen container! Diverse goederen van Bennie, maar ook van andere personen en Stichtingen vonden hun weg naar Gambia. Vooral de spreekbeurten door het gehele land hebben Bennie de bekendheid gegeven voor zijn liefde en werk voor Gambia.

Containers

De containerdienst is inmiddels uitgegroeid tot een professionele die maandelijks containers naar Gambia verstuurd. De Stichting heeft een eigen ophaaldienst die de goederen bij klanten en relaties ophaalt. Veelvuldig worden de goederen ook zelf bij het magazijn in Coevorden. Het magazijn is dagelijks geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09:00 t/m 16:00 uur. Inmiddels maken 850 relaties gebruik van de containerservice en dit aantal groeit nog steeds. Om alles in goede banen te kunnen leiden, helpen 30 vrijwilligers dagelijks met allerlei werkzaamheden. hierbij moet je denken aan het uitzoeken van medische artikelen, het verpakken van tweede hands kleding, het nakijken van audio en computer artikelen en het verzendklaar maken van dit alles. Bennie Helpt Gambia heeft diverse artikelen op voorraad; door sponsoren gesch0nken en in opslag bewaard. Voor relaties zijn deze gratis te verkrijgen, u betaald alleen voor de verzendkosten.

Niet zomaar geven
Een voorbeeld van een gezamenlijk project is de nieuwbouw van een kraamkliniek in Brikama. Hier komen vrouwen uit een grote regio voor de bevalling en nazorg. Door de kliniek is de kindersterfte sterk gedaald. In Brufut, Sukuta en Bijilo ondersteunt Bennie Helpt Gambia gezondheidscentra met medische artikelen in allerlei vormen. In Serrekunda is er op de beperkte schaal ondersteuning voor een leerlingenproject houtbwerking. Ook wordt er soms hulp geboden aan een project met eenmalige inbreng. Deze projecten kunnen heel divers zijn.

Samenwerking Werkt!
De stichting ‘Bennie Helpt Gambia, U ook?’, is lid geworden van VSG (Verenigde Stichtingen Gambia), om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Omdat samenwerken werkt. Bennie Helpt Gambia, U Ook?